Nå handler det ikke om nakne kvinner i bokstavelig forstand, men om hva du gjør når du er på en hytte på en øde øy, det har vært travelt med sommergjester, og du skal lage middag til de tre personene som er igjen – og oppdager at det er nesten tomt i kjøleskapet. I grønnsaksskuffen var det bare poteter, løk og et lite stykke av en purre, og det var helt tomt for egg og melk, bortsett fra en liten skvett med fløte, og litt rømme i et beger. Heldigvis fantes det noen bokser med hermetikk i kjøkkenskapet – jeg fant både hakket tomat og kikerter og en liten boks mais. Nå begynte det å ligne på noe. Neste skritt var å sjekke hva naturen omkring oss kunne supplere med. På vårt hemmelige kantarellsted var det fremdeles litt sopp igjen, og under noen skyggefulle trær kunne jeg plukke noen syreblader.

Løkgryte med kikerter
- 2 store løk
- 1 boks hakkede tomater
- 1 boks kikerter
- Olje og/eller smør til steking
- 2 ts balsamikoeddik
- 2 ts honning
- 2 ts Provencekrydder
- 1 dl kremfløte
- Salt
- Pepper
Skrell og skjær løk i to og deretter i skiver. Varm olje og/eller smør i en stekepanne eller gryte, tilsett litt salt, og la løken surre i ca. 10-15 minutter til den begynner å bli mør. Tilsett resten av ingrediensene, og la gryten putre på svak varme 10 minutter til.
Tips: Kan gjøres vegansk ved å erstatte smør med Berit Nordstrand-smør og kremfløte med havrefløte.
Kantareller og syreblader er ikke nødvendige ingredienser, bare pynt. Men er du så heldig å få tak i kantareller, så er det best å legge dem i tørr stekepanne på middels varme og vente på at de gir fra seg væske. Den kan så helles av og brukes i saus eller suppe – i dette tilfellet ble kantarellkraften helt opp i gryteretten. Når soppen ikke lenger gir fra seg væske, tilsettes olje og/eller smør og litt salt. Stekes i ytterligere 5-10 minutter og legges opp på gryteretten like før servering. Syreblader strøs på toppen.
Ovnsstekte poteter
- Små nypoteter, f.eks. 4 per person
- Olivenolje, minst 1 ss pr. person
- Salt
- (1 ts paprikapulver)
- 1 ts rosmarin eller Provencekrydder
Sett stekeovnen på 180 grader. Vask og kutt potetene i to. Vent med å tilsette olje og krydder, spre potetene utover et stekebrett og la dem få 5 minutter i varm ovn så de blir tørre. Ta dem ut av ovnen og over i en bolle. Hell over olje og strø på salt og krydder og bland det godt, så alle potetene får et lag av olje og krydder. Spre ut over stekebrettet og la dem steke i ca. 20 minutter. Skift til varmluft og sett temperaturen opp til 200 grader, og la dem steke i 5 minutter til. Sjekk med en gaffel om de er ferdige.
Sidesalat med eple og mais
- 1 liten boks hermetisk mais
- 1 medium eple
- Purre – 5 cm. av det hvite
- Valnøtter (en håndfull)
- 2 ss rømme
- 1 ts dijonne-sennep
- Salt og pepper
Ta ut kjernehuset av eplet og skjær det i småbiter. Purren deles i to på langs og skjæres i tynne skiver. Valnøtter finhakkes. Alt blandes i en bolle, sammen med rømme, sennep og salt og pepper etter smak.
Rømme kan erstattes med majones, eller en enkel olje/eddik-dressing.

Legg igjen en kommentar